DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Būvniecības izmaksas 2013.gada janvārī samazinājās par 0.5%

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2013.gada janvārī
Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu samazinājumam nedzīvojamo ēku būvē.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2013.gada janvārī, salīdzinot ar decembri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās vidēji par 0,5%. Strādnieku darba samaksa pazeminājās par 3,0%, kas skaidrojams ar darbu apjomu samazināšanos ziemas periodā. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,3%, bet būvmateriālu cenas – par 0,1%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu samazinājumam nedzīvojamo ēku būvē.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 5,0%. Visvairāk – par 12,1% – palielinājās strādnieku darba samaksa. Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 4,4%, būvmateriālu cenas –par 2,0%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu kāpumam transporta objektu būvē, kam ir lielākais īpatsvars kopējā būvdarbu apjomā.

Kā katru gadu, š.g. janvārī ir pārskatīta indeksa aprēķinos izmantotā svaru struktūra. Lai nodrošinātu būvniecības izmaksu indeksa atbilstību pašreizējiem Latvijas ekonomiskajiem apstākļiem un lietotāju prasībām, šogad ir atjaunoti indeksa aprēķinos lietotie unificētie būvmodeļi. Darba izpildei CSP piesaistīja pieredzējušus būvniecības speciālistus, kuri novērtēja līdzšinējo svaru sistēmu un sagatavoja jaunus būvmodeļus, kas precīzāk atspoguļo pēdējā laikā pielietotās celtniecības tehnoloģijas un būvmateriālus.

Šogad būvniecības izmaksu indeksa aprēķinos izmanto 11 unificētus būvmodeļus, kas apvienoti radniecīgu būvobjektu grupās un aprēķinātie cenu indeksi redzami datubāzē:

  • Dzīvojamās ēkas;
  • Nedzīvojamās ēkas;
  • Inženierbūves (t.sk. transporta objekti un pazemes maģistrālie cauruļvadi).

Par bāzes cenām kalpo 2012.gada decembra cenas. No 2013.gada janvāra indeksu bāzes jeb salīdzinājuma periods ir 2010.gads (2010=100). Lai nodrošinātu datu sēriju nepārtrauktību ilgākā periodā, interneta datubāzē cenu indeksi ir publicēti arī ar bāzi 2005=100.

2013.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un ap 30 tirdzniecības uzņēmumi. Turklāt, būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2012.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 79% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. latu gadā, no tiem 20% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. latu gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Detalizētāku informāciju var atrast CSP datubāzē. Preses paziņojums par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2013.gada februārī tiks publicēts š.g. 27.martā.

Sagatavojusi Ražotāju cenu indeksu daļa
Aļona Ivanova
Tālr.67366798

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI