DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Klajā nācis Baltijas Starptautiskās kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas gadagrāmatas 6. sējums

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pagājušā gada nogalē klajā nācis Baltijas Starptautiskās kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas gadagrāmatas 6. sējums „Formālā semantika un pragmatika: Diskurss, konteksts un modeļi” („Formal Semantics and Pragmatics. Discourse, Context and Models”). Krājumam atlasīti nozīmīgākie referāti, kas bija nolasīti 6. Starptautiskajā kognitīvo zinātņu simpozijā 2010. gada novembrī Latvijas Universitātē. Referātu rediģēšanas, aizklātas recenzēšanas un atlases process ilga gandrīz pusotru gadu un tajā bija iesaistīti jomas speciālisti no visas pasaules, kas publicēšanai izvēlējās tikai pašus labākos no iesniegtajiem darbiem.

Formālā semantika ir nozīmes teorija, kas aplūko vārdu, teikumu, kā arī citu valodisku un nevalodisku atveidu nozīmi no loģiski matemātiskās perspektīvas, taču sastatot to ar psiholoģijas pētījumu atziņām. Formālajai semantikai un pragmatikai (valodas lietojuma analīzei) ir plašs pielietojums gan datorlingvistikā, gan valodas teorētiskā un praktiskā izpētē dažādu nozaru kontekstā.

Krājuma sakārtotāji: prof. Barbara Partī (Barbara H. Partee) (Masačūsetsas Universitāte Amherstā, ASV), kas ir  mūsdienu formālās semantikas pamatlicēja, prof. Maikls Glanzbergs (Michael Glanzberg) (Ziemeļreitumu Universitāte, ASV) un Latvijas Universitātes asociētais profesors Jurģis Šķilters.

Šī krājuma tematiskā ievirze aptver jomas, kurās pārklājās loģikas, lingvistikas, komunikācijas un kognitīvo zinātņu nozares. Detalizētāk krājumā aplūkoti gan formālās, matemātiski orientētās semantikas vēstures jautājumi (B. Partī raksts sniedz unikālu pārskatu par formālās semantikas vēsturi no pašas nozares izveidotājas perspektīvas), gan arī ieskatu un pārliecību semantika (M. Hegartijs, Luiziānas Universitāte), semantiskā akcenta jautājumi (N. Kadmona un A. Sevi, Telavivas Universitāte), mērījumu semantika (F. Landmans, Telavivas universitāte, S. Rotšteina, Bar-Ilana Universitāte, F.Dž. Peletjē, Saimona Freizera Universitāte, Kanāda). Nedzirdīgo valodas semantikai veltīts Ņujorkas un Parīzes universitāšu profesora F. Šlekera raksts.

Kā veiksme uzskatāms tas, ka krājumā ir pārstāvēti gan izcili pētnieki, kas pēdējos gados veidojuši formāli-matemātisko semantiku un ar to saistītās kognitīvās zinātnes, gan arī jaunāki pētnieki. Pirmās grupas autoru vidū jānorāda prof. Partī, prof. Krifka (Berlīne), dinamisko semantiku pamatlicēji M. Štohofs un P. Dekers (Amsterdama), kā arī tādi stūrakmeņi mūsdienu valodas pētījumos kognitīvajās zinātnēs kā N. Kadmona, F. Landmans, F. Dž. Peletjē, K. Robertsa, M. Romero, S. Rotšteina, F. Šlekers, A. Šabolci. Autoru ģeogrāfiskā piesaiste aptver ASV, Kanādu, Nīderlandi, Izraēlu, Krieviju, Čehiju, Vāciju, Zviedriju un Latviju

Krājuma izdošana ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem notikumiem formālajā semantikā Austrumeiropas reģionā. Tā izveidē ir ieguldīts ievērojams darbs – recenzentu vidū ir izcilākie nozares eksperti pasaulē no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta, Stenfordas Universitātes, Ņujorkas Universitātes, kā arī citiem izciliem pētniecības centriem.

Ikgadējo Baltijas Starptautisko kognitīvo zinātņu, loģikas un komunikācijas gadagrāmatu izdod Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Kognitīvo zinātņu un semantikas centrs sadarbībā ar Kanzasas Valsts Universitātes izdevniecību New Prairie Press un Makmāstera Universitāti Hemiltonā. Gadagrāmata ir iekļauta EBSCO citējamo izdevumu datu bāzē un tiek indeksēta.

Krājums daļēji tiek finansiāli atbalstīts no ERAF projekta "Atbalsts Latvijas Universitātes starptautiskās sadarbības projektiem un citiem starptautiskās sadarbības pasākumiem zinātnē un tehnoloģijās" līdzekļiem. Projekta vienošanās Nr. 2010/0202/2DP/2.1.1.2.0/10/APIA/VIAA/013.

Gadagrāmata pieejama elektroniski: http://thebalticyearbook.org/journals/baltic/issue/current.

Informāciju sagatavoja:
LU Preses centrs 

Papildu informācija:
Jurģis Šķilters
LU Sociālo zinātņu fakultāte
E-pasts: jurgis.skilters@lu.lv
Tālr.: 29276772

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI