DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Likumā "Par piesārņojumu" ietvers nosacījumus par Latvijai piešķirto emisijas kvotu izsolīšanu

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Š.g. 14. aprīlī, Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais likumprojekts „Grozījumi likumā „Par piesārņojumu”.

Likumprojekts paplašina likuma darbības jomu, ietverot tajā arī nosacījumus par Latvijai piešķirto emisijas kvotu izsolīšanu. Emisijas kvotu izsoles likumprojektā definētas kā emisijas kvotu sadales veids atbilstoši Eiropas Komisijas Regulai Nr. 1031/2010 par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju kvotu izsoļu laika grafiku, administrēšanu un citiem aspektiem.

Likumprojektā noteikts, ka līdz 2012.gada 1. janvārim stacionāro iekārtu operatori saņem emisijas kvotas bez maksas, taču sākot ar 2012. gada 1. janvāri gaisa kuģa operatoriem un sākot ar 2013.gada 1. janvāri arī stacionāro iekārtu operatoriem emisijas kvotas (izņemot bezmaksas) izsola. Izsolēs iegūtos finanšu līdzekļus ieskaita Valsts kasē atvērtajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas budžeta programmas valsts budžeta ieņēmumu kontā un izmanto klimata pārmaiņu novēršanai un pielāgošanās klimata pārmaiņām nodrošināšanai, kā arī Latvijai piešķirto emisijas kvotu izsolīšanas procesa administrēšanai.

Latvijai piešķirto siltumnīcefekta gāzu emisijas kvotu izsolīšanas un izsolēs iegūto ieņēmumu izmantošanas kārtības noteikšanai likumprojekts paredz deleģējumu Ministru kabineta noteikumu izstrādei.

Papildus likumprojekts arī precizē gaisa kuģa operatora definīciju un nosacījumus par to, kuri gaisa kuģu lidojumi iekļaujami Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas ( ES ETS), paredzot, ka ES ETS iekļauj gaisa kuģu lidojumus no lidlauka vai uz lidlauku, kas atrodas Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijā.

Pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā tie būs saistoši ES ETS gaisa kuģu operatoriem un stacionāro iekārtu operatoriem, tai skaitā operatoriem, kas darbojas enerģētikā, metālu ražošanā un apstrādē, minerālu izstrādājumu, celulozes, papīra, cementa, stikla, kaļķu, ķīmisko vielu un apdedzināta māla izstrādājumu ražošanā utt.

Ilze Krūkle
Sabiedrības informēšanas nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās
attīstības ministrija
Tel.:67026418/533
E-pasts: prese@vidm.gov.lv 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI