DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2010
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
2
2

Izveidota pirmā Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta Apvienotajā Karalistē.

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Svinīgi vēlamies paziņot, ka kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas, pirmo reizi tās vēsturē ir nodibināta Latvijas un Lielbritānijas uzņēmēju un nozares speciālistu interešu pārstāvoša organizācija – „Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta Apvienotajā Karalistē” (Angliski: The Latvian British Chamber of Commerce in the UK) jeb saīsinājumā LBCC. Apvienotā Karaliste bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu 1991.gada 27. augustā un kopš tā brīža abu valstu starpā ir izveidojusies cieša draudzība gan ekonomiskajās, gan diplomātiskajās attiecībās.

Šie apstākļi bija likumsakarīgi, lai radītu nepieciešamību, izveidot Latvijas Tirdzniecības palātu Apvienotajā Karalistē, kas vēl vairāk stiprinātu ne tikai Latvijas un Apvienotās Karalistes attiecības, bet veidotu ciešāku saikni starp Latvijas uzņēmējiem, nozaru speciālistiem un Apvienotās Karalistes sniegtajām iespējām.

Pēc Latvijas Republikas iestāšanos Eiropas Savienībā 2004.gada 1.maijā , abu valstu attiecības nostiprinājās vēl vairāk. Ciešāku ekonomisko attiecību nodibināšanai starp abu valstu privātajiem uzņēmējiem un uzņēmumiem veica Apvienotā Karaliste, kas atvēra savu Lielbritānijas Tirdzniecības un investīciju aģentūras (UK Trade & Investment) pārstāvniecību Rīgā.

Apzinoties to, ka Apvienoto Karalisti par savu biznesa un profesionālās izaugsmes vidi ir izvēlējušies ļoti daudzi Latvijas valsts piederīgie, radās nepieciešamība un motivācija izveidot organizāciju, kas palīdzētu un kalpotu par sabiedroto Latvijas iedzīvotāju labākai un sekmīgākai integrācijai Apvienotās Karalistes uzņēmējdarbības vidē.

2009.gada rudenī tika likti pamati LBCC izveidei, kas pēc gada, 2010. gada 13. Oktobrī, tika atzīta un reģistrēta Apvienotajā Karalistē.

2010.gada 3. decembrī ar Latvijas Vēstniecību Apvienotajā Karalistē un tās pašreizējo vēstnieku, viņa ekselenci Eduarda Stiprā kunga piedalīšanos, tiks oficiāli atklāta Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta.

Ar gandarījumu varam paziņot, ka mūsu jaunizveidoto organizāciju ir akreditējusi Nacionālā Britu Tirdzniecības Palāta un 2010. gada 14. oktobrī starp abām palātām tika parakstīts sadarbības un saprašanās memorands. Šo faktu pastiprina arī tas, ka LBCC ir pirmā divu valstu (Apvienotā Karaliste un Latvija) pārstāvošā Tirdzniecības palāta no Baltijas valstīm Apvienotajā Karalistē un tikai trešā Latvijas ārvalstu tirdzniecības palāta ārvalstīs.

LBCC ir uz pieredzējušu jaunu uzņēmēju un nozaru speciālistu iniciatīvas veidota, neatkarīga tirdzniecības interešu organizācija, kuras dibināšanas mērķis ir uzņēmēju, pašnodarbināto personu, nevalstisko organizāciju un nozares speciālistu uzņēmējdarbības interešu pārstāvēšana Apvienotajā Karalistē un starptautiski, kā arī Lielbritānijā rezidējošo uzņēmēju, NVO, nozaru speciālistu un citu biznesu pārstāvniecību iniciatīvu attīstīšana Latvijā.

LBCC pildīs profesionāla starpnieka lomu starp Latvijas privātajiem uzņēmējiem un uzņēmumiem un Apvienotās Karalistes uzņēmējiem, piedāvājot juridisko palīdzību un konsultācijas, investīciju izpēti, finansējuma piesaistes un mārketinga pasākumus, kā arī seminārus un konferences tās biedriem un interesentiem.

Lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu, LBCC vadība ir uzsākusi ciešu sadarbību ar senām un spēcīgām ārvalstu tirdzniecību palātām, tirdzniecības un investīciju organizācijām Apvienotājā Karalistē, kā , piemēram, Apvienoto Arābu Emirātiem (AAE), Indiju, Ķīnu, Izraēlu, Honkongas Speciālo Administratīvo reģionu un Dāniju. Tas dod plašu un daudzpusīgu informatīvo datu bāzi par biznesu un investīciju iespējām, uzņēmējdarbības uzsākšanu, tās attīstību un sadarbības partneru iegūšanu. LBCC ir izveidojusies cieša sadarbība ar Latvijas Vēstniecību Apvienotajā Karalistē un tās pašreizējo vēstnieku, viņa ekselenci Eduarda Stiprā kungu. Tai skaitā LBCC dibina ciešu sadarbību ar latviešu asociācijām Apvienotajā Karalistē: Hempšīras Latviešu Asociāciju (Hampshire Latvian Society), Velsas Baltiešu Asociāciju (Wales Baltic Society), Latviešu Nacionālo Padomi Lielbritānijā, Daugavas Vanagu Fonda nodaļām u.c.

Īss ieskats LBCC dibināšanā:

Globālās ekonomikas krīzes laikā, 2009. gada nogalē M.L.Skadmanis nāca klajā ar iniciatīvu – izveidot Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palātu Apvienotajā Karalistē, kas būtu laba platforma ar uzņēmējdarbību saistītajiem latviešiem, britiem un citiem apgūt jaunas iespējas, ko paver Apvienotā Karaliste, Baltijas valstis un starptautiskā tirdzniecība. M.L.Skadmanis uzaicināja vel divas starptautiski pieredzējušas profesionāles Aneti Vīgneri, Daci Datsu Gaili un kopīgiem spēkiem izveidoja un dibināja neatkarīgu Tirdzniecības palātu 2010. gada rudenī.

Dibinātāji & Valdes profils:

Anete Vīgnere

LBCC valdes priekšsēdētāja un valdes locekle

Anete Vīgnere ir privātuzņēmēja Lielbritānijā, kura sniedz konsultācijas privātuzņēmējiem par investīciju piesaisti no ES struktūrfondiem, kā arī Lielbritānijas uzņēmējdarbības atbalsta programmām.

Anete ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un pašlaik turpina maģistra studijas prestižajā Sotheby’s Mākslas vēstures institūtā (Sotheby’s Institute of Art), specializējoties mākslas investīciju, mākslas jurisprudences un starptautisko uzņēmumu menedžmenta jomā.

Mg.iur Mārcis Liors Skadmanis

LBCC izpilddirektors un valdes loceklis

Mg. iur. Mārcis Liors Skadmanis ir pieredzējis Lielbritānijas un starptautisko tirdzniecību un uzņēmējdarbību jurists. Par juristu ir strādājis Londonas advokātu birojā „Begum&Co Solicitors”. Vērā ņemamu pieredzi ir guvis zvērinātu advokātu birojā “Bļugers & Plaude” Latvijā un kā uzņēmējdarbības jurists Dānijā.

Specializējies Lielbritānijas un starptautiskajās komerctiesībās un ar uzņēmējdarbību, investīcijām saistītos jautājumos, Lielbritānijas tiesību teorijā un Lielbritānijas uzņēmējdarbības tirgus izpētē un reklāmu vadībā. Viņš ir arī autors vairākām starptautiskām publikācijām par Lielbritānijas tiesībām, tajā skaitā par Baltijas valstu tiesībām un biznesa iespējām ārvalstu tirgos.

Dace Datsa Gaile

LBCC Mārketinga departamenta direktore un valdes locekle

Dace Gaile ir advokāta palīdze Lielbritānijas advokātu birojā Levenes Personal Injury Solicitors Birmingemā.

Dace ir absolvējusi Latvijas Juridisko koledžu un šobrīd studē biznesa vadību Northemptonas universitātē Anglijā. Dace ir specializējusies marketingā un sabiedrisko attiecību jautājumos.

Dace ir Anglo Baltic News Ltd (ABN) dibinātāja un vadītāja. ABN ir ziņu portāls un informatīvs izdevums latviešiem Apvienotajā Karalistē un ārvalstīs. ABN laikraksts pieejams gan tirdzniecības vietās Lielbritānijā, gan Latvijā.

Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palātas fakti īsumā:

  • 2009.gada rudenī tika likti pamati Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palātas izveidei, kas pēc viena gada 2010. gada 13. oktobrī tika oficiāli atzīta un reģistrēta Apvienotajā Karalistē.
  • Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta pirms nodibināšanas ir akreditējusi Nacionālā Britu Tirdzniecības Palāta Apvienotajā Karalistē.
  • Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta ir pirmā divu valstu (Apvienotā Karaliste un Latvija) pārstāvošā Tirdzniecības palāta no Baltijas valstīm Apvienotajā Karalistē;
  • No apzinātajiem avotiem, Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palāta ir tikai ceturtā Latvijas ārvalstu tirdzniecības palāta ārvalstīs. Bez LBCC vel pastāv vienas valsts pārstāvošā - Latvijas Tirdzniecības palāta Amerikā, Latvijas Tirdzniecības palāta Lietuvā un Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kamera Austrālijā.
  • Latvijas Lielbritānijas Tirdzniecības palātai galvenais ofiss atrodas Londonā, bet pārstāvniecība Birmingemā.
  • 2010. gada 14. oktobrī LBCC valde parakstīja sadarbības un saprašanās memorandu ar Nacionālo Britu Tirdzniecības Palātu, kas dod ciešu iespēju sadarboties ar 53 pilsētas tirdzniecību palātām Apvienotajā Karalistē. Šī priekšrocība dod iespēju Latvijas pilsētām sadarboties un veidot tirdzniecības sadraudzību ar konkrētām Apvienotās Karalistes pilsētu tirdzniecības palātām.
  • LBCC goda padomē ir pārstāvētas Latvijas un Baltijas mēroga nozaru organizācijas, kuru intereses ir attīstīt vel ciešāku sadarbību ar AK biznesa vidi.
  • LBCC goda padomē Goda locekles statusu ir pieņēmusi Dr. Linda Speddinga (Linda Spedding), kas ir atzīta starptautiska juriste, nominēta advokāte Lielbritānijā, ASV un Indijā un ir atzīta starptautiskā biznesu figūra, Queen Mary Universitātes profesore, vairāku biznesu grāmatu autore u.c. nozīmīgu faktu atzīta persona.
  • LBCC jau pašlaik ir pieteikušies uz biedru statusu vairāki Latvijas un Lielbritānijas lielie, vidējie un mazie uzņēmumi, kā arī ārvalstu uzņēmumi, piemēram, no Dānijas, Izraēlas, Honkongas. Par cik LBCC atrodas pasaulei stratēģiski nozīmīgā valstī un pilsētās, LBCC kalpos par tiltu Latvijas uzņēmumiem ne tikai uz britu tirgu, bet arī uz starptautisko tirgu un uzņēmējdarbību iespējām un otrādi.
  • LBCC ir attīsta ciešu sadarbību privāto uzņēmēju interešu pārstāvēšanā ar Honkongas tirdzniecības attīstības padomi Londonā un citām starptautiskām valstu nozaru organizācijām.
  • Kā divu valstu pārstāvoša tirdzniecību palāta, LBCC norit atkreditēšanās Apvienotās Nācijas „Global Compact” starptautisko uzņēmēju pārstāvošo organizāciju programmas ietvaros.
  • LBCC ved sadarbības sarunas ar Starptautisko Londonas šķīrējtiesu, kas būs LBCC galvenā šķīrējtiesa Apvienotajā Karalistē.
  • LBCC veido un papildina pirmo datu bāzi Lielbritānijā par Latvijas valsts piederīgo uzņēmumu, uzņēmēju, pašnodarbināto personu un nozares speciālistiem Apvienotajā Karalistē.
  • LBCC par oficiālo atklāšanu ir paziņojusi Latvijas Republikas valsts prezidentam, premjeru ministram, nozaru ministriem, Latvijas pilsētu mēriem un citām ievērību cienīgām personām Latvijā un ārvalstīs.

Foto materiāli iegūstami no: http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Latvian-British-Chamber-of-Commerce-in-the-UK/140707452648248?v=photos

Papildus informācijai vai intervijai, kontaktinformācija:
Marcis Liors Skadmanis, izpilddirektors
+44 7552842924,
ē-pasts: marcis.skadmanis@latvianchamber.co.uk
marcis.liors@gmail.com
Vairāk informācija būs pieejama LBCC inovatīvajā mājas lapā no decembra vidus: www.latvianchamber.co.uk

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI