DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

NRAP konceptuāli atbalsta īpaši atbalstāmo teritoriju noteikšanas metodiku

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 9.septembrī, Nacionālās reģionālās attīstības padome (NRAP) konceptuāli atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto īpaši atbalstāmo teritoriju noteikšanas metodiku 2010.-2012.gadam.

Veicot valsts teritoriju attīstības kopējo novērtējumu, RAPLM secināja, ka atšķirības starp galvaspilsētas, lielo attīstības centru un pārējo Latvijas teritoriju attīstību nav būtiski mainījušās.

Metodika paredz atbalstāmo teritoriju statusu arī turpmāk piešķirt atsevišķām valsts teritorijām, veidojot papildinošus attīstības centrus. Ministrija piedāvā atbalstīt divas reģionālās politikas mērķa teritorijas - valsts nozīmīgākos attīstības centrus un īpaši atbalstāmās teritorijas.

Valsts nozīmīgākajos attīstības centros, atbilstoši iespējām, tiktu nodrošināta ekonomiskā un sociālā potenciāla izmantošana, radot darba vietas, attīstot inovāciju un pētniecību, uz zināšanām balstītu ekonomiku, attīstības centrus savienojošo ceļu infrastruktūras attīstību un nodarbināto kvalifikācijas celšanu.

Savukārt īpaši atbalstāmajās teritorijās atbilstoši iespējām tiktu nodrošināta pievilcīga dzīves vide iedzīvotājiem, koncentrējot atbalstu publiskās infrastruktūras sakārtošanā, darba vietu un pamata pakalpojumu pieejamībā un sasniedzamībā, tādējādi nodrošinot sasaisti ar apkārtējām teritorijām un iekļaušanos valsts nozīmīgāko attīstības centru tīklā.

Īpaši atbalstāmās teritorijas statusu pašvaldībām turpmāk piešķirs plānošanas reģions. Tas tiks noteikts saskaņā ar izstrādātiem kritērijiem, piemēram, bezdarba līmenis, nodokļu ieņēmumi pašvaldībā un vienu iedzīvotāju, kā arī darbspējīgo iedzīvotāju skaits un citi.

Īpaši atbalstāmā teritorija ir teritorija, kurā ilgstoši saglabājas negatīvas ekonomiskās un sociālās attīstības un ir piešķirts īpaši atbalstāmās teritorijas statuss Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Īpaši atbalstāmās teritorijas statuss tiek piešķirts ar mērķi radīt iespējas ekonomiski vāju vai mazāk labvēlīgu teritoriju attīstībai, lai veicinātu līdzvērtīgu sociālo un ekonomisko apstākļu izveidošanos visā valsts teritorijā.

Sēdes laikā padomes locekļi vienojās, ka līdz šā gada 30.novembrim plānošanas reģioni iesniegs ministrijā apstiprinātos īpaši atbalstāmo teritoriju sarakstus, kas noteikti saskaņā metodiku, un informāciju, kas pamato īpaši atbalstāmās teritorijas statusa piešķiršanu attiecīgajām teritorijām.

Tāpat NRAP pārstāvji tika iepazīstināti ar vienas pieturas aģentūras principa ieviešanas un valsts pārvaldes pakalpojumu pieejamības aspektiem.

Kā akcentēja ministrijas speciālisti, vienas pieturas aģentūras principa ieviešana nodrošinātu iedzīvotājiem pakalpojumus neatkarīgi no institūcijas, kas atbild par pakalpojuma sniegšanu vai atrašanās vietu, vienu elektronisku universālu informācijas punktu par valsts un pašvaldību pakalpojumiem, kā arī iespēju izvēlēties vai pakalpojumu saņemt klātienē vai elektroniski.

NRAP ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, kura koordinē reģionālo attīstību, teritorijas plānošanu un zemes politiku valstī.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Dišlere
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas
Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece
Tālr.: 67770388; 26111123
E-pasts: Ilze.Dislere@raplm.gov.lv; prese@raplm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI