SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
05. septembrī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
1
2
1
2

Patērētājiem kvēldiega spuldzes būs jānomaina pret energoefektīvākām spuldzēm

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopš 2009.gada pakāpeniski no ES tirgus izņemtas mazāk efektīvās spuldzes, jo ES spuldzēm ir jāatbilst ES spuldžu energomarķējuma „A” klases standartam. Tas nozīmē, ka no ES tirgus ir jāizņem neefektīvās kvēldiega spuldzes.

LV portāla infografika

Dažādu vatu kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšana Eiropas Savienībā (ES) aizsākās 2009.gadā, kad stājās spēkā Eiropas Komisijas (EK) Regula, kas paredz pakāpenisku kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu. Regulas noteikumi nosaka, ka no šā gada 1.septembra Eiropas Savienības teritorijā uzņēmēji vairs nevarēs ražot un laist tirgū 40 un 25 vatu kvēldiega spuldzes. Mazāk efektīvās spuldzes pakāpeniski no tirgus pazudīs, un patērētājiem turpmāk būs jāiegādājas energoefektīvākas spuldzes.
īsumā

Pēc EK Regulas Nr.244/2009 no tirgus izņem kvēldiega spuldzes:

  • 01.09.2009. – 100 W;
  • 01.09.2010. – 75 W;
  • 01.09.2011. – 60 W;
  • 01.09.2012. 40 W un 25 W.

Turpmāk pieejamas:

  • uzlabotās kvēlspuldzes;
  • kompaktās dienasgaismas spuldzes;
  • LED spuldzes.

Iedzīvotāji varēs iegādāties kvēlspuldzes un citas mazāk efektīvās spuldzes, kamēr tās būs pieejamas veikalu plauktos.

Energoefektīvākas spuldzes, sākot no 1.septembra

2009.gada 13.aprīlī stājās spēkā EK Regula Nr.244/2009 "Par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas īstenošanu attiecībā uz mājsaimniecībā izmantojamām kliedētās gaismas lampām". Regula ir izstrādāta, lai samazinātu enerģijas patēriņu mājsaimniecību apgaismošanas ierīcēm, pārejot no mazāk efektīvo spuldžu lietošanas uz energoefektīvākām spuldzēm.

Regulas prasības paredz secību, kādā pakāpeniski jāveic kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšana. Tā jāveic šādā secībā:

  • 01.09.2009. - nevar laist tirgū 100 W kvēldiega spuldzes;
  • 01.09.2010. - nevar laist tirgū 75 W kvēldiega spuldzes;
  • 01.09.2011. – nevar laist tirgū 60 W kvēldiega spuldzes;
  • 01.09.2012. - nevar laist tirgū 40 W un 25 W kvēldiega spuldzes;
  • 01.09.2016. - minimālās ekodizaina prasības caurspīdīgajām halogēnām spuldzēm paaugstinās līdz "B" klases normām, tādējādi nevarēs laist apgrozībā "C" klases vecās tehnoloģijas halogēnās spuldzes.

Eiropā izmanto "A" (efektīvāk) - "G" (mazāk efektīvi) skalas spuldžu energomarķējumu. Šajā skalā kompaktās dienasgaismas spuldzes ietilpst "A" klasē, bet uzlabotās kvēlspuldzes - "C" vai "B" klasē. Spuldžu energoefektivitātes skalu nosaka saskaņā ar speciālu tabulu, kas ir noteikta EK Direktīvā 98/11/EK, ar ko ievieš Padomes Direktīvu 92/75/EEK attiecībā uz mājsaimniecības spuldžu energoefektivitātes marķēšanu.

"Iedzīvotāji varēs iegādāties kvēlspuldzes, kamēr tās būs pieejamas veikalu plauktos."

Jāņem vērā, ka šīs prasības attiecas uz spuldžu ražotājiem. Iedzīvotāji varēs iegādāties kvēlspuldzes un citas mazāk efektīvās spuldzes, kamēr tās vēl būs pieejamas veikalu plauktos. Regula neuzliek iedzīvotājiem vai arī uzņēmējiem pienākumu nomainīt jau lietošanā esošās spuldzes uz energoefektīvākām spuldzēm.

AS "Rautakesko" mārketinga speciāliste Maija Kalnciema skaidro, ka pircēju interese par kvēlspuldžu iegādi joprojām ir liela, jo kvēlspuldžu zemākā cena aizvien ir galvenais izvēles faktors. Lielākā daļa no esošā kvēlspuldžu sortimenta "K-rauta" veikalos būs pieejama līdz gada beigām. Taču vienlaikus palielinās interese par energoefektīvajām, halogēnajām un LED spuldzēm. Nepārtraukti tiek uzlabotas LED spuldžu tehnoloģijas, likumsakarīgi, ka vecāko tehnoloģiju spuldzes kļūst lētākas. Lai arī, no vienas puses, jauno tehnoloģiju spuldzes ir dārgākas, no otras puses, tās ir efektīvākas - ar labāku gaismas atdevi, kalpo ilgāk un vairāk taupa elektrību.

Kādēļ jāpārtrauc kvēlspuldžu izplatīšana?

Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļa skaidro, ka saskaņā ar ietekmes novērtējumiem visas uzstādītās apgaismojuma lampas ES-27 valstīs 2005.gadā patērēja 344 TWh elektroenerģijas, un, ja netiks veikti turpmāki pasākumi, minētais patēriņš pieaugs līdz 445 TWh 2020.gadā. Lai mazinātu enerģiju patērējošu ražojumu negatīvo ietekmi uz vidi un panāktu lielākus energoietaupījumus to ekspluatācijas laikā, EK sadarbībā ar dalībvalstīm turpina darbu pie šo ražojumu energoefektivitātes uzlabošanas. Līdz ar to EK pārskata pastāvošās energoefektivitātes prasības atsevišķiem ražojumiem un attiecīgi pielāgo to mūsdienu tehnoloģiskajam progresam.

"Jauno tehnoloģiju spuldzes ir efektīvākas, ar labāku gaismas atdevi, kalpo ilgāk un vairāk taupa elektrību."

"Izmantojot energoefektīvākus apgaismes līdzekļus, mājsaimniecības var ietaupīt enerģiju un veicināt ES izvirzīto mērķu sasniegšanu klimata pārmaiņu iegrožošanas jomā. Pāreja uz energoefektīvām spuldzēm ir pamatota ar ieguldījumu ilgstošajā attīstībā, resursu efektīvākā izlietojumā un izlietojuma efektivitātes celšanā. Tā kā energoefektīvākās spuldzes nodrošina mazāku elektrības patēriņu, vidējā mājsaimniecībā paredzams ap 15% liels kopējā elektrības rēķina samazinājums," norāda EM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Kompaktās luminiscences spuldzes ietaupījuma potenciāls, salīdzinot ar kvēlspuldzi (no pētījuma par zaļā iepirkuma Vadlīnijām efektīvam apgaismojumam http://www.buy-smart.info/media/file/107.BuySmart+_Lighting.pdf (16.lpp.))

   

Kvēlspuldze

Kompaktā luminiscences spuldze

Jauda 100 W 20 W
Darbmūžs 1000 stundas 10 000 stundas
Gaismas plūsma lūmenos (lm) 1200 lm 1200 lm
Izstarotā siltuma un gaismas attiecība 95% pret 5% 75% pret 25%
8 gados nepieciešamo spuldžu skaits (3 h/dienā * 365 dienas = 1095 h/gadā) 8 1
Enerģijas patēriņš 8 gados, ja lietošanas ilgums ir 3 h/dienā 876 kWh 175 kWh
Enerģijas izmaksas (0,0818 Ls/kWh)^ 71,65 Ls 14,31 Ls
Spuldzes izmaksas 0,30 Ls 7 Ls
Kopējās izmaksas 8 gados 74,05 Ls 21,31 Ls
Ietaupījumi --- 52,74 Ls

*par pirmajām 1200 kWh visiem mājsaimniecību patēriņa objektiem tiek piemērots tarifs – 0,0818 Ls/kWh, bet, kad šis apjoms tiek pārsniegts, tad tarifs ir 0,1065 Ls/kWh (AS "Latvenergo" dati).

Patērētājiem pieejams plašs jauno spuldžu klāsts

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa uzsver, ka pēc mazāk efektīvo spuldžu pakāpeniskas izņemšanas no tirgus patērētāju izvēlei joprojām būs pieejams plašs spuldžu klāsts. Salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudžu spuldzēm jaunās energoefektīvās spuldzes piedāvā vairākas priekšrocības. Pārejot uz kompaktajām dienasgaismas spuldzēm, ģimenes un uzņēmumi var samazināt negatīvo ietekmi uz klimatu un vienlaikus ietaupīt naudu. Lai gan sākotnējās energoefektīvo spuldžu iegādes izmaksas ir augstākas par kvēldiega spuldžu iegādes izmaksām, energoefektīvām spuldzēm ir ilgāks kalpošanas laiks, kā arī mazāks elektroenerģijas patēriņš - šīm spuldzēm vajag tikai ceturto vai pat piekto daļu no tā elektrības daudzuma, kuru patērē kvēlspuldzes, un tās kalpo 6 līdz 10 reizes ilgāk. Turklāt, palielinoties konkurentu skaitam spuldžu tirgū un arvien vairāk cilvēkiem iegādājoties šīs jaunās spuldzes, ir sagaidāms, ka tās kļūs līdz pat 30% lētākas ik gadu.

Energoefektīvo spuldžu veidi, kas ir pieejami veikalu plauktos:

  • kompaktās dienasgaismas spuldzes - nodrošina tādu pašu gaismas atdevi kā parastā kvēlspuldze, taču izmanto par 65-80% mazāk enerģijas;
  • LED spuldzes - lielākoties ir pazīstamas kā indikatorlampiņas, ko izmanto elektroniskā aprīkojumā, taču aizvien vairāk tās sāk izmantot arī apgaismojumam mājsaimniecībās. LED spuldzes izmanto par 80% mazāk enerģijas nekā kvēlspuldzes un LED kā apgaismes līdzekļa efektivitāte ir līdzvērtīga kompakto dienasgaismas spuldžu efektivitātei, bet tās kalpo vēl ilgāk. Turklāt LED spuldzes nesatur dzīvsudrabu.
  • "B" klases halogēnspuldzes un uzlabotās kvēlspuldzes - īpašs infrasarkano staru pārklājums nodrošina lielāku kvēldiega spuldžu efektivitāti. "B" klases uzlabotās kvēlspuldzes šobrīd ir pieejamas tikai tādu parasto kvēlspuldžu aizstāšanai, kuru jauda nepārsniedz 60 W. Šāda veida spuldzes var kalpot 3000 stundas - trīs reizes ilgāk nekā parastās kvēlspuldzes, un tās var regulēt ar jebkuru regulēšanas ierīci.
  • "C" klases halogēnspuldzes un uzlabotās kvēlspuldzes - salīdzinot ar labākajām parastajām kvēlspuldzēm, ar ksenona gāzi pildītās halogēnspuldzes patērē par aptuveni 20-25% mazāk enerģijas, taču nodrošina tādu pašu gaismas atdevi.

Energoefektīvo spuldžu lietošana ir tikpat vienkārša kā kvēlspuldžu. Tomēr, kad tās beidz darboties, tām ir jāpievērš īpaša uzmanība. Jo šajās spuldzēs ir sarežģīta elektroniska sistēma, un tās nedrīkst izmest kopā ar parastajiem mājsaimniecības atkritumiem. To norāda ar logotipu, kurā attēlota pārsvītrota atkritumu tvertne. Šīs spuldzes ir jāatdod kādā no veikaliem, kur tās pārdod, vai jebkurā citā speciālā elektronisko iekārtu atkritumu savākšanas vietā.

Energoefektivitātes prasības ieviesīs arī citām precēm

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa skaidro, ka ES tiesiskais regulējums attiecībā uz enerģiju patērējošu ražojumu ekodizainu ir noteikts Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2009/125/EK, ar ko izveido sistēmu, lai noteiktu ekodizaina prasības ar enerģiju saistītiem ražojumiem jeb Ekodizaina prasību ietvardirektīva, un kas Latvijas normatīvajos aktos ir ieviesta ar Ministru kabineta 2011.gada 6.decembra noteikumiem Nr.941 "Noteikumi par ekodizaina prasībām ar enerģiju saistītām precēm (produktiem)".

"Palielinoties konkurentu skaitam spuldžu tirgū, sagaidāms, ka tās kļūs par 30% lētākas ik gadu."

Ekodizaina prasību ietvardirektīva ievieš nosacījumus un kritērijus, kā noteikt prasības vidi ietekmējošo ražojumu raksturīpašībām, piemēram, enerģijas patēriņam, kā arī atrunā nosacījumus šo prasību ātrai un efektīvai īstenošanai.

Šā gada 13.jūlijā EK atbalstīja regulu, ar ko īstenos Ekodizaina prasību ietvardirektīvu un tajā noteiktās ekodizaina prasības virzienvērstām gaismas spuldzēm, gaismas diožu spuldzēm un to saistītajām iekārtām. Turklāt regulas ir plānots izstrādāt arī apkures un ūdens sildīšanas iekārtām, sistēmām ar elektromotoriem, mājsaimniecības ierīcēm, biroja iekārtām mājsaimniecībās un pakalpojumu nozarē, sadzīves elektroiekārtām u.c. precēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI