E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1294
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par ūdens radīto troksni, mazgājoties dušā, sodīt nevar

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2012
Jolanta

Radās problēma ar kaimiņiem, kuri sūdzas, ka mēs naktīs mazgājamies (dažreiz gadās pēc darba ieiet dušā). Līdz ar to jautājums: vai man ir tiesības pēc pulksten 23.00 mazgāties? Un vai kāds var man to pārmest un sodīt par to? Jo mums draud ar administratīviem sodiem.

A
atbild:
27. jūlijā, 2012

Trokšņa rādītājus un to novērtēšanas kārtību dzīvojamo ēku telpās nosaka 25.01.2011. MK noteikumi Nr. 76 "Noteikumi par trokšņa novērtēšanu dzīvojamo un publisko ēku telpās". Saimnieciskās darbības iekārtu (ieskaitot ventilācijas, saldēšanas iekārtas, kompresorus un liftus) un transportlīdzekļu radītā trokšņa robežlielumu ievērošanu dzīvojamo un publisko ēku telpās kontrolē Veselības inspekcija (dzīvojamo ēku telpās – pēc iedzīvotāju pieprasījuma). Ar mūzikas atskaņošanu un citu ar sabiedrisko kārtību saistīto trokšņa robežlielumu ievērošanu kontrolē attiecīgās pašvaldības institūcijas, kurām pašvaldība ir deleģējusi minēto funkciju.

Noteikumu izpratnē nakts ir laiks no pl.23.00 līdz 7.00, un šajā laikā troksnis dzīvojamo ēku telpās un guļamtelpās nedrīkst pārsniegt 30 dB(A).

Par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1 pantā ir paredzēta atbildība – fiziskajām personām izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 20 līdz 250 latiem. Par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas,– uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 50 līdz 500 latiem.

Noteikumu izpratnē troksnis, kas rodas, mazgājoties dušā, nav saimnieciskas dabas, iekārtu vai transporta līdzekļu radīts, kā arī nav saistīts ar mūzikas atskaņošanu vai sabiedriskās kārtības neievērošanu. No tā izriet, ka noteikumu prasības par trokšņa robežlielumu ievērošanu nav pārkāptas un soda sankcijas nav tiesības piemērot, jo nav normatīvā akta, kas būtu pārkāpts saistībā ar troksni. Taču tajā pašā laikā nav iespējams izslēgt blakusapstākļu esamību, piemēram, mūzikas atskaņošanu mazgāšanās laikā un citu, par kuriem nav minēts e-pastā.

Šajā gadījumā problēmas iemesls, visticamāk, ir saistīts ar būvniecības jautājumiem (tai skaitā pārbūvi, remontu, cauruļvadu sistēmas nomaiņu u.c.). Jādomā, ka troksni, kas rodas, mazgājoties dušā, nedzird, bet dzird ūdens noteci kanalizācijas sistēmā. Jautājumi jārisina ar speciālistiem būvniecībā, jo iemesli var būt vairāki, piemēram, nav izolētas kanalizācijas sistēmas caurules u.c.

Rosinām lasītāju pārrunāt problēmu ar kaimiņiem un vajadzības gadījumā pārdomāt nepieciešamību veikt pasākumus trokšņu slāpēšanai, jo mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība un vajadzība nomazgāties nedrīkstētu radīt diskomfortu ne pašam cilvēkam, ne viņa kaimiņiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas